Çıkma 2.el Soğutma kompresörü satışı

Soğutma kompresörü, soğutma ünitesinin en önemli elemanı olup, amacı soğutma sıvısının (soğutucunun) buharını sürekli olarak pompalamaktır. Kompresörün oluşturduğu basınç altında soğutucu buharı kondensere girer ve ardından oluşan sıvı sırayla atomizer ve evaporatöre beslenir. Çevrimin son aşamasında sıvı, çalışma odasını çevreleyen boşluktan ısı alarak gaz haline dönüşür. Daha sonra soğutucu akışkan tekrar kompresöre girer ve işlem tekrarlanır.

Günümüzde soğutma kompresörlerinin çeşitli tipleri ve modifikasyonları mevcuttur. Başlıca tipleri şunlardır: döner, pistonlu, vidalı, spiral ve santrifüjlü (turbokompresörler). Belirli bir tip kompresörün çalışma prensibi, tipi ve tasarım özellikleri, soğutma ünitesinin gücünü ve diğer operasyonel ve teknik parametrelerini belirler, cihazın uygulama alanını belirler.

Soğutma kompresörlerinin çeşitleri

Soğutma ekipmanları için birçok tipte kompresör bulunmaktadır. Hepsinin özellikleri, işlevsel özellikleri, maliyeti, kalitesi ve güvenilirliği birbirinden farklıdır.

Modern soğutma ekipmanlarının çoğu piston tipi kompresörler kullanır. Dikey şaftlı elektrik tahrikli bir sisteme sahiptirler. Bu ekipman çalışırken düşük gürültü seviyesiyle öne çıkıyor. Motor kompresörler dıştan askılı elektrik motoru ve yatay şaft ile donatılmıştır. Pistonlu kompresör üniteleri krank-biyel ve krank-kol tiplerine ayrılır. Tasarım farklılıkları, tahrik milinin hareketini pistonun ileri geri hareketine dönüştürmek için kullanılan mekanizmaya bağlıdır.

Piston krank üniteleri yoğun yük altında çalışmaya uygundur. Daha çok tek kompresörlü buzdolaplarında kullanılırlar. Krank bağlantılı tip üniteler daha düşük verimlilik ile karakterize edilir. Küçük tek kompresörlü ve küçük iki kompresörlü soğutma ünitelerine monte edilirler.

2.el soğutma kompresör fiyatları

Kompresör ekipmanlarının özel bir grubu ise doğrusal kompresörlerdir. Buzdolapları için manyetik tahrik sistemi ile donatılmıştır. Lineer tip ürünlerde dönen mil bulunmaz. Piston mekanizmasının hareketi elektromanyetik etkiyle sağlanmaktadır. Bu teknik farklıdır:

  • uzun kullanım ömrü;
  • yüksek verimlilik;
  • ekonomi;
  • Ağır yük altında bile düşük ses seviyesi.

Döner kompresörler modern kompresör ekipmanları sınıfına girer. Soğutucu akışkanın dolaşımı, deşarj odalarındaki basınç değişim sistemi ve rotor döndüğünde emiş sistemi ile sağlanır.

Döner üniteler, pistonlu ünitelere kıyasla daha fazla kompaktlık özelliğine sahiptir. Endüstriyel ve evsel soğutma ünitelerinde kullanıma uygundurlar. Kompresörler soğutma makinasının ana komponentleri olarak sınıflandırılır.

Tüm ürün çeşitleri iki büyük kategoriye ayrılır: Kapalı hacmi küçülterek gaz sıkıştırma teknolojisine sahip volumetrik ve döner bıçaklar kullanılarak gaza kuvvet uygulama teknolojisine sahip dinamik.

Bir soğutma kompresörünün en önemli özelliklerinden biri soğutma kapasitesidir. Değeri, soğutulan cisimden birim zamanda alınan ısı enerjisi miktarını gösterir. Günümüzde, soğutma kapasitesi birkaç yüz watt olan ev tipi buzdolaplarından, onlarca megawatt kapasiteli yüksek performanslı soğutma ekipmanlarına kadar geniş bir yelpazede kompresör modelleri üretilmektedir.

Çalışma prensibine göre kompresör çeşitleri:

  • piston,
  • sarmal,
  • döner,
  • vida,
  • turboşarjlar.

Elektrik motorunun konumuna göre kompresör çeşitleri:

  • hermetik olarak kapatılmış;
  • contasız (dahili motorlu);
  • açık (V kayış tahriki veya kavrama kullanarak kompresör mekanizmalarını çalıştıran ayrı bir elektrik motoruyla).

Hareket mekanizmasına göre kompresör çeşitleri:

  • eksantrik mil ve tek parçalı bağlantı kolu ile;
  • krank mili ve bölünmüş bağlantı çubuğu ile;
  • krank mekanizmalı;
  • eğik rondela ile.

Silindir dizilimine göre kompresör tipleri:

  • dikey,
  • yatay,
  • açısal,
  • sıralı ve çapraz düzenleme.

Soğutucu akışkan türüne (soğutucu akışkan, amonyak, klorometil, kükürt dioksit) ve kaynama sıcaklığı aralığına (düşük, orta ve yüksek sıcaklık) göre kompresör tipleri.

Bu durumda asıl belirleyici unsur soğutma kompresörünün çalışma prensibidir.

Pistonlu kompresörler

Soğutucu akışkan buharlarının pompalanmasından oluşan işin özel yapısı nedeniyle, soğutma kompresörlerinin sızdırmazlığına ilişkin çok yüksek talepler vardır. Çalışma ortamı olarak çoğunlukla freon, kükürt dioksit, metan veya amonyak kullanılır. Kullanılan maddelerin toksik olması nedeniyle ve ayrıca prosesin tekrarlanabilirliğini sağlamak için, soğutucunun sıvı halden gaz haline geçişinin ve tekrar geri dönüşünün tüm çevrimi, mutlaka hava geçirmez, kapalı bir alanda gerçekleştirilmelidir.

Soğutma kompresörleri birçok endüstride kritik öneme sahiptir. Günümüzde modern gıda üretimi, depolanması, ticareti ve gıda ürünlerinin taşınmasını onlarsız düşünmek imkânsızdır.

Pistonlu kompresörler çoğunlukla gıda sektöründeki soğutma ünitelerinde ve ev tipi buzdolaplarında kullanılır. Bu tip cihazların çalışması, tesisatın gücüne ve büyüklüğüne bağlı olarak sayısı değişen pistonların ileri geri hareket etmesiyle gerçekleşir. Ev aletlerinde tek pistonlu kompresörler kullanılırken, büyük endüstriyel soğutma odalarında 12 pistonlu güçlü üniteler kullanılabilmektedir. Pistonlu kompresörler iki tiptedir: tek kademeli ve çok kademeli (çoğunlukla 2 kademeli).

Döner kompresörler

Pistonlu kompresörler gibi döner kompresörler de düşük maliyet, gösterişsizlik ve bakım kolaylığı ile öne çıkar. Bu tip soğutma ünitelerinde ana parçalar, dönme hareketi sonucu gerekli basınç farkını oluşturan rotor ve plakalardır. Döner ekipmanların genel boyutları genellikle pistonlu ekipmanlara göre daha küçük olduğundan, bu tür düşük güçlü kompresörler ev tipi dondurucularda, buzdolaplarında ve klima sistemlerinde kullanılır.

Vidalı kompresörler

Vidalı cihazlar yapısal olarak döner cihazlara benzer. Aradaki fark, iki vida kullanılmasıdır: önde giden vida ve sürülen vida. Pistonlu kompresörlerle karşılaştırıldığında bu tipteki üniteler daha yüksek gürültü seviyesinde daha fazla üretkenliğe sahiptir. Bu durum, vidalı kompresörlerin ev tipi soğutma ünitelerinde kullanımına bazı kısıtlamalar getirmektedir. Başlıca uygulama alanı güçlü endüstriyel ekipmanlardır.

Kaydırma kompresörleri

Spiral ünitelerin yaygın olarak kullanılmasının temelinde, pistonlu kompresörlere göre daha yüksek operasyonel ve teknik özellikleri yer almaktadır: daha yüksek verimlilik, düşük gürültü ve titreşim seviyeleri, azaltılmış ağırlık ve boyutlar. Çeşitli değişiklikler var:

  • Arşimet’in spiralleriyle,
  • involüt spiralli;
  • soğutucu enjeksiyonlu;
  • yağ dolu;
  • tek kademeli;
  • iki aşamalı vb.

Scroll kompresörlerin en yaygın kullanım alanı iklimlendirme ve küçük ve orta kapasiteli soğutma üniteleridir.

Santrifüjlü soğutma kompresörleri, soğutma kapasitesi 2000 kW’a kadar olan endüstriyel tesislerde ve büyük ölçekli klima sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.