Çıkma ekovat çeşitleri

Çift vidalı modellerde iki rotor bulunur; ana rotor ve tahrik rotoru.
Vidalı çıkma ekovatın giriş veya çıkış vanaları yoktur. Soğutucu akışkan sürekli olarak çıkma ekovatın bir tarafından emilmekte ve diğer tarafından serbest bırakılmaktadır. Bu buhar sıkıştırma yönteminde gürültü seviyesi pistonlu çıkma ekovatlara göre çok daha düşüktür.
Vidalı çıkma ekovatlar, motor hızını değiştirerek soğutma makinasının gücünün düzgün bir şekilde ayarlanmasını sağlar.
Vidalı çıkma ekovatların avantajları: Giriş veya çıkış vanası yoktur, çıkma ekovat elemanları arasında sürtünme yoktur.
Dezavantajları: Vidaların yüksek dönme hızını sağlamak için özel tahrik kullanılması, karmaşık yağlama sistemi.

SANTRİFÜJ ÇIKMA EKOVAT
Santrifüj çıkma ekovatlar, freon ve amonyakla çalışan yüksek kapasiteli soğutma makinelerinde, özellikle klima sistemlerinde kullanılır.
Santrifüjlü bir çıkma ekovatlarda soğutucu akışkan buharının sıkıştırılması, soğutucu akışkanın pervane içindeki hızının artırılması ve bunun sonucunda kinetik enerjisinin potansiyel enerjiye dönüştürülmesi esasına dayanır. Bir santrifüj çıkma ekovat çalışma prensibi 
Buhar halindeki soğutucu akışkan çıkma ekovatın 3 nolu emiş borusuna ve oradan da 2 nolu pervaneye girer. Pervane çıkma ekovat gövdesi içerisinde yüksek hızda döner. Buharlaşan madde, santrifüj kuvvetinin etkisiyle kanatlar tarafından pervanenin çevresine (dış kısmına) fırlatılır. 2 numaralı çarktan sonra soğutucu akışkan, geri dönüş kılavuz kanatçığına beslenir; burada soğutucu akışkanın hızı önemli ölçüde azaltılır ve basıncı artar.

Çıkma ekovat kullanım alanları

Soğutma Çıkma ekovatları, gıda muhafazası, HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) ve diğer endüstriyel soğutma sistemleri de dahil olmak üzere birçok farklı sektör ve uygulamada yaygın olarak kullanılan bir ekipman türüdür. Çıkma ekovat optimum şekilde çalışmasını sağlamak ve korumak için, ekipmanın ihtiyaçlarını karşılamak ve onu en iyi durumda tutmak amacıyla soğutma çıkma ekovat yağlayıcıları geliştirilmiştir.

Yıllar geçtikçe soğutma çıkma ekovatı yağlayıcıları, büyük ölçüde mevzuatın yanı sıra operasyonel talep ve modern üretim seviyeleri tarafından yönlendirilen sürekli değişen soğutucu tasarımını karşılamak için gelişmiş ve güncellenmiştir. Örneğin, hidroflorokarbon sistemlerine genellikle sentetik poliol ester sıvıları ile bakım yapılır, ancak günümüzde kullanılmaya devam eden birçok soğutucu ve çıkma ekovat yağlayıcısı bulunmaktadır.

Soğutma çıkma ekovat yağlayıcıları seçilirken, kullanılan soğutucu akışkanla tam uyumlu olmasına her zaman dikkat edilmelidir. Sonuç olarak, kullanıcıların herhangi bir uygulama için en uygun ürünü seçmek amacıyla her zaman ekipman kılavuzunu veya orijinal ekipman üreticisinin tavsiyelerini kontrol etmeleri önerilir.

Soğutucu akışkanın soğutma sisteminin soğutma özelliklerini sağlamada hayati önem taşıdığı uygulamalarda, soğutma çıkma ekovat yağı ekipmanın düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir. Soğutma çıkma ekovatlarında kullanılmak üzere tasarlanan yağlayıcıların çeşitli görevleri yerine getirmesi gerekir. Örneğin, sürtünmeyi azaltmalı, ancak aynı zamanda çıkma ekovat bileşenlerinin istenmeyen aşınmasını da önlemelidirler. Ayrıca sistemin düşük ve yüksek basınç tarafları arasında güçlü bir sızdırmazlık sağlayacak kadar güvenilir olmalı ve bileşenleri oluşturmak için kullanılan malzemelerle uyumlu olmalıdırlar.

Çıkma ekovat özellikleri

Bir soğutma yağının birincil işlevi her zaman yağlama olmakla birlikte, sistemde karşılaşılan en uç sıcaklık değişikliklerine dayanabilmeli ve kullanılan soğutucu akışkan türüyle uyumlu olmalıdır. Soğutma çıkma ekovat yağlarının karşılaması gereken temel gerekliliklerden bazıları aşağıda listelenmiştir.

Soğutma çıkma ekovatı yağlayıcıları geniş bir sıcaklık aralığında düzgün performans göstermelidir. Bunun nedeni, soğutma çıkma ekovatın içindeki son sıkıştırma sıcaklıklarının sıklıkla 180°C’ye kadar çıkabilmesidir. Bu nedenle soğutma yağlarının her zaman mükemmel termal kararlılığa sahip olması gerekir. Ç ıkma ekovat yağlayıcısı uçucu yağ fraksiyonları içeriyorsa, daha hafif fraksiyonlar çıkma ekovat sistemine buhar halinde girerek yoğunlaşacak, bunun sonucunda ısı transfer verimliliği azalacak ve yağlayıcı viskozitesi artacaktır. Bir soğutma çıkma ekovatı yağlayıcısı aynı zamanda kimyasal olarak da kararlı olmalıdır. Bu özellik, kullanılan soğutucu akışkan türüyle istenmeyen kimyasal reaksiyona girme olasılığını önlemek açısından kritik öneme sahiptir.

Çıkma ekovatlarda hangi tip yağlayıcılar kullanılır?

Soğutucu ve çıkma ekovat yağı karışımları çözünmeyen, çözünen veya kısmen çözünen olabilir. Tam çözünürlük yağlamayı artırabilir, ancak aynı zamanda çıkma ekovat içindeki viskozitede önemli bir azalmaya da neden olabilir. Bu durum, bileşenlerin aşınmasının ve sürtünmesinin artmasına yol açabilir.

Çıkma ekovatın düzgün çalışması için, soğutucu/yağlayıcı karışımının her zaman çıkma ekovat içerisinde tatmin edici yağlama ve sızdırmazlık sağlayacak kadar yüksek bir viskoziteye sahip olması gerekir.

Polialfaolefin (PAO), hem iyi termal hem de kimyasal kararlılığa sahip bir soğutma yağlayıcısıdır. Ayrıca PAO etkileyici viskozite-sıcaklık özelliklerine sahiptir. Ancak soğutucularla karışabilirliği düşüktür. Bu nedenle PAO, karıştırılabilirliğin sorun olmadığı soğutma uygulamalarında daha çok kullanılır. PAO’nun bir diğer dezavantajı da conta büzülmesine neden olabilmesidir; ancak bu sorun genellikle PAO ile alkilbenzenlerin karıştırılmasıyla çözülmektedir.

Çıkma ekovat yağları nelerdir ?

Alkilbenzenler, yaygın olarak AB olarak adlandırılan, katı termal ve kimyasal kararlılığa sahip soğutma yağlayıcılarıdır. Soğutucu akışkanlarla karışabilirliği yüksek olup, AB gresleri hem PAO hem de mineral yağlarda tamamen çözünür. Sonuç olarak yukarıda belirtildiği gibi yağlayıcının özelliklerini iyileştirecek karışımlar oluşturulabilir.

Polialkilen glikoller (PAG), yüksek viskozite indeksine ve mükemmel termal kararlılığa sahip soğutma yağlayıcılarıdır. Ancak PAG higroskopiktir, yani suyu kendine çekebilir. PAG amonyakta da çözünür.

Polyesterler (POE’ler), günümüzde R134a gibi hidroflorokarbon (HFC) soğutucularla birlikte kullanılan en yaygın sentetik yağlayıcı türüdür.

Naftanik yağlar gibi mineral yağlar da soğutma kompresörlerinde yağlayıcı olarak kullanılır. En önemli özellikleri düşük akma noktalarıdır, bu da onları özellikle düşük sıcaklıklarda çalışan sistemler için uygun hale getirir.