SCROLL KOMPRESÖRLER CU948

scroll-kompresor

Scroll kompresörler ?

Pozitif deplasmanlı kompresörler farklı endüstriyel ve konut uygulamaları için kullanılır. Pozitif deplasmanlı kompresörlerin birden fazla türü vardır ve scroll kompresör bunlardan biridir. scroll kompresörü aynı zamanda kaydırma pompası, kaydırma vakum pompası veya spiral kompresör olarak da bilinir. Scroll kompresör konsepti uzun süredir kullanılmaktadır ancak üretim teknolojisindeki son gelişmeler onları daha uygulanabilir hale getirmiştir. Bu makale esas olarak vidalı kompresörün çalışmasını, çeşitlerini ve uygulamalarını açıklamaktadır.

Scroll Kompresör Nedir?

Kaydırma kompresörü, çalışma sıvısının sıkıştırılması için iki veya daha fazla spiral şekilli kaydırma parçası kullanan bir kompresördür . Bu helezonlar, pistonlu bir kompresörde piston hareketi gibi yukarı ve aşağı hareket yerine dairesel hareketle hareket eder .

İki kaydırmadan biri, titreşimli bir bağlantı kullanarak dönen döner bir kaydırmadır, diğer kaydırma ise sabit ve sabit kalır. Sıvı kompresöre girdiğinde, sıvı sarmallar arasında sıkışıp kalır ve döner sarmal döndüğünde sıkıştırma işlemi gerçekleşir.

 

Bu kompresörlerin çalışma şekli ve tasarımı vidalı kompresörlere çok benzemektedir. Vidalı kompresör, skrol kompresöre benzer şekilde çalışır. Sessiz ve sorunsuz çalışma özelliğine sahiptir.

Bu tip kompresörler pistonlu kompresörlere göre daha verimli ve güvenilirdir. Bu nedenle, HVAC sistemlerinde en yaygın olarak skrol kompresörler kullanılmaktadır .

Copeland skrol kompresörlerin temel avantajlarından biri pistonlu kompresörlere göre daha az torka ve daha az dönen parçaya sahip olmasıdır.

Bu kompresörler ev sahiplerinin ekonomi, konfor ve verimlilik gereksinimlerini karşılamak için çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Copeland Scroll Kompresör Nedir ?

Copeland scroll kompresör, karşılık gelen sabit kaydırma tarafından yönlendirilen bir yolda dönen bir spiral veya kaydırma içerir. Bu sabit kaydırma kompresörün mahfazasına bağlanır. Hareketli kaydırma, dönmek yerine yörüngedeki krank miline bağlanır.

Bu kompresörlerin basit yapısı, sorunsuz ve sessiz çalışmalarını sağlar. Verimli sıkıştırma için emme valfine ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle sessiz ve sorunsuz bir çalışma özelliğine sahiptirler.

Scroll Kompresörün Çalışması

Scroll kompresör pozitif yer değiştirme prensibine göre çalışır . İki kaydırması vardır (yani sabit kaydırma ve hareketli kaydırma). Tipik bir yapıda, hareketli kaydırma, sabit kaydırmaya göre 180° döner. Bu sayede bu rulolar birbiriyle iç içe geçmiş olur.

Scroll Kompresör Çalışması

Hareketli salyangoz krank miline bağlanırken, sabit salyangoz kompresör gövdesine bağlanır. Krank milini tahrik etmek için bir jeneratör veya elektrik motoru kullanılır.

Tahrik motoru krank miline güç sağladığında dönmeye başlar. Krank mili döndükçe hareketini hareketli bir helezona aktarır ve onu döndürür. Hareketli spiralin hareketi nedeniyle kompresörün iç basıncı ile dış basıncı arasında bir basınç farkı oluşur.

Basınç farkından dolayı, havayı harici hava depolama tankından kompresöre ileten bir emme kuvveti oluşur. Emilen hava, hareketli helezon ile sabit helezon arasında sıkışıp kalır. Bu sıkışan hava doğrudan emme tarafından basma tarafına geçemez. Yalnızca kaydırma hareketi ile hareket edebilir.

Hareketli helezon hareket ettiğinde sıkışan havayı yavaş yavaş kompresör merkezine doğru hareket ettirir, hava hacmini azaltır ve sıkıştırır.

Sonunda basınçlı hava düzeneğin merkezine ulaşır ve buradan basınçlı hava bir port aracılığıyla boşaltılır.

 

Ayrıca Okuyun: Vidalı Kompresörün Çalışması

Scroll Kompresörün Tasarımı

Scroll kompresörde, bir sıvıyı (sıvı veya gaz gibi) basınçlandırmak, sıkıştırmak veya pompalamak için iki örgülü kaydırma bulunur. Parşömenin tasarımı hibrit bir eğri, bir Arşimet spirali veya kıvrımlı bir eğri olabilir.

 

Tipik olarak bir kaydırma sabittir, diğer kaydırma ise kaydırmalar arasındaki sıvı ceplerini sıkıştırmadan, pompalamadan, hapsetmeden veya döndürmeden eksantrik olarak hareket eder.

Hareketli kaydırma krank miline bağlanırken, sabit kaydırma kompresör muhafazasına sabitlenir. Sabit kaydırma, hareketli kaydırmanın hareket yolunu yönlendirir.

Salyangoz uçlu conta kullanarak eksenel boşluk sızıntısını önleyebilirsiniz. Bu contayı her iki kaydırma ucunun oluğuna takın. Bu contalar aynı zamanda sürtünmeyi de azaltır ve aşındığında kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Bazı spiral kompresör türleri, iki spirali bir araya getirmek için basınçlı egzoz gazı kullanır. Bu yöntem, uç contası ihtiyacını ortadan kaldırır ve kullanılan contayı iyileştirir.

Kompresörün esnek (düz) borusu aynı zamanda Arşimet vidasının diş macunu tüpüne benzer şekilde hareket eden peristaltik bir pompa gibi çalıştığı aşırı titreşim üretir. Bu kompresör, kompresör borusunun dış kısmındaki aşınmayı önleyen ve yaygın olarak “hortumlar” olarak bilinen takviyeli bir boru kullanılarak ısı dağıtımına yardımcı olan, yağlayıcıyla doldurulmuş bir mahfazaya sahiptir. Bu tip pompalara “hortum pompası” da denir.

Peristaltik pompanın hareketli parçaları akışkanla temas etmediği için üretim maliyeti düşüktür. Bağlantı parçaları ve vanaları bulunmadığından bakım maliyetleri düşüktür.

Ayrıca Okuyun: Farklı Pompa Tipleri

Scroll Kompresör Çeşitleri

Scroll kompresör aşağıdaki ana tiplere sahiptir:

  1. Tek Kademeli Kompresör
  2. İki Kademeli Kompresör
  3. Değişken Kapasiteli Kompresör

1) Tek Kademeli Kompresör

Tek kademeli kaydırmalı kompresörler en yaygın olarak ev ısıtma ve soğutma uygulamalarında kullanılır. Bu tip skrol kompresörler basit bir yapıya sahiptir. Düşük maliyetleri var. Ancak bunları yalnızca belirli bir hızda çalıştırabilirsiniz. Binanızı verimli bir şekilde ısıtma veya soğutma yeteneğine sahiptirler.

2) İki Kademeli Kompresör

İki kademeli kompresör iki farklı hızda çalışır. Bu kompresörler, ısıtma veya soğutma kapasitelerini evin tam gereksinimlerine yaklaştırabilme kapasitesine sahiptir.

İki kademeli kompresör, daha yavaş ve daha verimli bir hızda çalışma kapasitesine sahip olup, enerji tasarrufu yaparken havadaki ilave nemin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Sıcaklığı dengelemek istiyorsanız kompresörü tam güce de değiştirebilirsiniz. Bu kompresörler tek kademeli kompresörlere göre daha fazla verimliliğe sahiptir.

Ayrıca Okuyun: Farklı Kompresör Çeşitleri 

3) Değişken Kapasiteli Kompresör

Değişken kapasiteli kompresörler, bir veya iki aşamada çalışmak yerine kapasiteyi geniş bir çalışma aralığında küçük artışlarla ayarlamanıza olanak tanıyarak evinizdeki nem ve sıcaklık seviyeleri üzerinde mükemmel kontrol sağlar. Bu sayede ısıtma ve soğutmayı çok hassas bir şekilde ayarlayabilirsiniz; tüm ev doğru sıcaklıkta tutulabilir ve aynı zamanda enerji tasarrufu da yapılabilir.

Ancak Değişken kapasiteli kompresörlerin tek veya iki kademeli kompresörlere göre maliyetleri daha yüksektir. Bu kompresörlerin en büyük avantajı az enerji tüketmeleri, aylık enerji faturalarını düşürmeleri ve tek kademeli kompresörlere göre neredeyse iki kat daha verimli olmalarıdır.

Ayrıca Okuyun: Farklı Pozitif Deplasmanlı Pompa Tipleri

Scroll Kompresörlerin Avantajları ve Dezavantajları

Scroll Kompresörün Avantajları

  1. Scroll kompresör, pistonlu kompresöre göre daha az dönen bileşene sahip olduğundan daha fazla güvenilirliğe sahiptir.
  2. Bu kompresörler kompakt bir tasarıma sahiptir.
  3. Düzgün çalışırlar ve yaylı süspansiyona ihtiyaç duymazlar.
  4. Scroll kompresörler vidalı kompresörlere göre daha küçüktür .
  5. Bu kompresör pistonlu kompresöre göre daha düşük ses ve titreşim üretir.
  6. Kompresör seçilen kapasitede çalışmayı seçtiğinden, skrol kompresörlerin izantropik verimliliği, pistonlu kompresörlerin izantropik verimliliğinden daha fazladır. Bu durumda, kaydırmalı kompresör daha verimlidir çünkü ilave hızlanma kayıplarına neden olan dinamik bir boşaltma valfi içermez.
  7. Uygulamanın niteliğine bağlı olarak, skrol kompresörler emme valfine ihtiyaç duymaz ancak bir boşaltma valfine sahip olabilir veya olmayabilir.

Scroll Kompresörün Dezavantajları

  1. Bu kompresörlerin bakım ve onarımı kolay değildir.
  2. Pistonlu kompresörler her iki yönde dönebilirken, her iki yönde de dönemezler.
  3. Scroll kompresörlerin maliyetleri yüksektir.

Scroll Kompresörlerin Uygulamaları

  1. Scroll kompresörler en yaygın olarak HVAC sistemlerinde kullanılır .
  2. Vakum pompalarında da kullanılırlar.
  3. Bu tip hava kompresörleri denizcilik, endüstriyel ve konut konteynerlerinde kullanılmaktadır.
  4. Bu kompresör otomobilde süper şarj cihazı olarak kullanılır.
  5. Gıda ve gıda soğutmasında kullanılır.

Scroll Kompresör VS Pistonlu Kompresör

Scroll kompresör Pistonlu Kompresör
Bir scroll kompresör, sıvıyı sıkıştırmak için kaydırmalar veya spiraller kullanır. Pistonlu bir kompresör, sıvıyı sıkıştırmak için bir piston, piston veya diyafram kullanır.
Pistonlu kompresöre göre daha az hareketli parçaya sahiptir. Daha fazla hareketli parçaya sahiptir.
Küçük bir boyutu var. Pistonlu kompresörün boyutu büyüktür.
Pistonlu kompresöre göre daha düşük ses ve titreşim üretir. Aşırı gürültü ve titreşim üretir.

Ayrıca Okuyun: Pistonlu Kompresörün Çalışması

Scroll Kompresör ve Vidalı Kompresör

Kaydırmalı kompresör Vidalı kompresör
Bir kaydırmalı kompresör, hava veya gaz sıkıştırması için kaydırmalar kullanır. Vidalı kompresör, hava veya gaz sıkıştırması için vidalar kullanır.
Endüstriyel uygulamalarda skrol kompresörler vidalı kompresörlere göre daha az verimlidir. Vidalı kompresörler endüstriyel uygulamalar için en uygun olanlardır.
Vidalı kompresörlere göre daha az güce sahiptirler. Çok güçlüler.
Bu kompresörler vidalı kompresörler gibi büyük miktarda havayı soğutamazlar. Vidalı kompresörler, skrol kompresörlere göre daha fazla hava soğutma kapasitesine sahiptir.
Hastaneler veya laboratuvarlar için idealdirler. Büyük fabrikalar için idealdirler.

Ayrıca Okuyun: Vidalı Kompresörlerin Çalışması ve Çeşitleri

SSS Bölümü

Hangisi daha verimli, kaydırmalı kompresör mü yoksa pistonlu kompresör mü?

Scroll kompresör, tek hızlı bir makine olarak çalıştığında pistonlu kompresöre göre %10 ila %15 daha verimlidir. Bu kompresörlerin hacimsel verimlilikleri, onlara geleneksel kompresörlere göre daha fazla ısıtma kapasitesi ve daha az kapasite değişimi sağlar.

 

Scroll kompresörün ömrü ne kadardır?

Klima kompresörünüzü uygun şekilde onarır ve bakımını yaparsanız, 10 ila 15 yıla kadar düzgün şekilde çalışabilir . Ancak HVAC sisteminin bakımlı bir spiral kompresörünün servis ömrü 15 ila 20 yıldır .

Pistonlu kompresör ile kaydırmalı kompresör arasındaki fark nedir?

Valflerin bulunmaması, kaydırmalı kompresörün ayırt edici bir özelliğidir ve onu hem emme hem de boşaltma valflerini gerektiren pistonlu kompresörden ayırır. Scroll kompresörün bu özelliği olası valf kayıplarını ortadan kaldırır. Sonuç olarak, skrol kompresörler doğası gereği pistonlu kompresörlere göre %10 ila %15 arasında bir verimlilik avantajı gösterir.

Scroll kompresör, yukarı-aşağı piston hareketinin aksine dairesel hareketle çalışan, özel olarak tasarlanmış bir kompresördür.

Scroll kompresörler, pistonlu tiplere göre daha güvenilir ve verimli oldukları için HVAC sistemlerinde kullanım açısından giderek daha popüler hale geliyor. Bir kaydırmalı kompresörde sabit kalan bir sabit kaydırma ve bir salınım bağlantısı kullanılarak dönen başka bir hareketli veya yörüngede dönen kaydırma bulunur. Bu gerçekleştiğinde, iki spiral arasındaki soğutucu akışkan cepleri yavaşça iki spiralin ortasına doğru itilir ve bu da gazın hacminin azalmasına neden olur. Daha sonra merkez porttan kondansatöre boşaltılır.

Scroll kompresörün avantajı, pistonlu kompresöre kıyasla daha az hareketli parçaya sahip olması ve tork değişiminin daha az olmasıdır. Bu avantaj, sorunsuz ve sessiz bir çalışmaya dönüştürülür. Kaydırma kompresörü aynı zamanda kaydırma pompası veya kaydırma vakum pompası olarak da bilinir.

Scroll kompresörler, bir ev sahibinin verimlilik, konfor ve uygun fiyatla ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için birkaç farklı şekilde uygulanabilir.

Tek kademeli kompresörler çoğu ev soğutma ve ısıtma sisteminde bulunur. En basit ve en ucuz tip olup tek hızda çalışırlar. Tek kademeli üniteler bir evi verimli bir şekilde soğutabilir veya ısıtabilir.

İki kademeli kompresörler iki farklı hızda çalışarak soğutma veya ısıtma çıktılarını evin tam ihtiyaçlarına daha yakın bir şekilde eşleştirir. Daha düşük, daha verimli bir hızda çalışma yeteneği, enerji tasarrufu sağlarken havadaki fazla nemin giderilmesine yardımcı olur ve kompresör, sıcaklıkları sabit tutmak gerektiğinde tam kapasitesine geçebilir. İki aşamalı sistemler genellikle tek aşamalı sistemlerden daha fazla enerji verimlidir.

Değişken kapasiteli kompresörler, bir veya iki ayarda çalışmak yerine kapasitelerini geniş bir çalışma aralığı boyunca çok küçük artışlarla modüle edebildikleri için ev sıcaklıkları ve nemi üzerinde olağanüstü kontrol sağlar. Bu, soğutma ve ısıtmanın çok hassas bir şekilde kontrol edilmesine, sıcaklıkların evin her yerinde eşit tutulmasına ve bu süreçte enerji tasarrufu yapılmasına olanak tanır. Değişken kapasiteli sistemler daha pahalı olma eğilimindeyken, aylık enerji faturalarında olağanüstü tasarruf sağlarlar ve tek kademeli modellere göre iki kata kadar daha verimli olabilirler.